“A korábbi étterem, ahol a konyhát irányíthattam, két éve érdemli ki a Michelin Bib Gourmand minősítését, és ezt itt is célom elérni. A Petrus egy otthonos hely lesz. A világ legjobb éttermeinek tulajdonosa is séf. Van egy remek társam, egy kiváló csapatom a konyhán, a vendégeket kiszolgáló két legfőbb emberem 20 éve jó ismerősöm. Találtunk egy megszállott borszakértőt, én pedig az elmúlt években folyamatosan utazom és a legnagyobb helyektől a legkisebb francia bisztróig mindenhol tapasztaltam, figyeltem, tanultam. A mi előnyünk az, hogy tudunk főzni.

A Petrus nem egy fellengzős dolog. A petrezselyem egy nagyon mai alapanyag, de mégis egyszerű és mindenki tudja értelmezni. Nem akartam volna franciás nevet adni, vagy valami bonyolult élelmiszert választani. A petrezselyem egy megbízható, sokat használt cucc. Ezt fejezi ki a név. És hát igen. Gordon Ramsay legendás éttermét is így hívják egy legendás ital után. Összecsengenek ezek a dolgok.

A comfort food, amit képviselek, azt jelenti, ez kicsit otthoni, de csak annyiban, hogy sallangoktól mentes. A legkiválóbb alapanyagokkal dolgozunk, és tisztességes ételt készítünk, amit olykor én magam szolgálok fel. Lesznek ismerős ízek, amiket a nagymama konyhájában is megszoktunk már. Szívem szerint úgy hívtam volna a Petrust, hogy Petrus Kisvendéglő. De ennek a szónak Magyarországon más jelentéstartalma van. De valami ilyesmit szeretnék kifejezni, amikor azt mondom, hogy comfort food kerül a Petrus vendégeinek asztalára.

Az volt a szempont, hogy alapanyagban jó minőséget találjunk, de ne legyünk túlságosan drágák. Az innováció az elkészítésben lesz, és abban, ahogy párosítjuk a dolgokat. Van például nálunk paradicsomos káposzta, és ehhez egy saját készítésű  marokkói kolbász dukál. A nagymama főztjének ízei felismerhetők lesznek, de csavarok rajta egyet.

Az emberek, akikkel dolgozom, szinte barátok. A konyhában is olyan segítőim vannak, akiket évek óta ismerek. A családi háttér is nagyon fontos számomra, hiszen mindig remek ötletekkel segítik a munkámat. A lányom, Fanni intézi a foglalásokat, és ő a mi háziasszonyunk. Megtiszteljük magunkat és a vendéget azzal, hogy rendesen felöltözünk, és alázattal főzünk. A Petrusban egy nagy család vagyunk, és jót akarunk adni.

9 hónappal a nyitás után megmásztuk az első lépcsőfokot, mivel 2014 márciusában megkapta az étterem a Michelin ajánlást. 

Feke Zoltán – tulajdonos-séf